duminică, 29 noiembrie 2015

Coraline-Recenzie

Aleluiaaaa! In sfrasit am avut timp(si chef) sa fac o recenzie dupa cartea asta.Filmul l-am vazut la recomandarea celei mai bune prietene, Natalia si am devenit O-B-S-E-D-A-T-A la propriu si la figurat de el.
Autorul cartii, Neil Gaiman s-a nascut in 1960, e un autor britanic de povestiri si romane science-fiction si fantasy, romane ilustrate, BD, teatru radiofonic si film.Printre lucrarile sale de referinta se gasesc seria BD, The Sandman, Pulbere de Stele, Zei Americani, Coraline si Cartea Cimitirului.Scrierile lui Gaiman au castigat numeroase premii printre care si Hugo, Nebula si Bram Stocker, precum si medalia Newbery in 2009 si medalia de literatura in 2010.

Coraline, a fost una din cartile mele preferate.Coperta cartii arata cam asa si e destul de sugestiva:

Pe coperta din spate a cartii este redat urmatorul pasaj:

"Nu intotdeauna daca deschizi o usa dai de o alta incapere.Nu stii niciodata cand te asteapta o lume paralela de cealalta parte.
Realitatea nu s-a mai transfigurat atat de straniu de cand Alice s-a rostogolit in gaura iepurelui si a ajuns in Tara Minunilor.Curaj, imaginatie, prezenta de spirit...si o pisica neagra-iata de ce are nevoie Coraline pentru a porni in aventura.
Tu ai incercat toate usile din casa ta?..."

Dupa ce am vazut filmul, fireste ca mi-am dorit foarte mult si cartea.Dupa ce am cumparat-o, nu am mai putut sa o las din mana.Eram fascinata si fermecata.
Parintii personajului principal(Coraline)plecasera la cumparaturi.In acest rastimp, fata a ramas singura in casa mare si veche in care tocmai se mutasera.Avand un spirit de aventura Coraline a inceput sa cotrobaie prin toate ungherele, pana ce a dat de o usita mica, chiar foarte mica.
"Pe covorul din sufragerie se proiecta umbra imensa si deformata a lui Coraline, care statea in pragul usii"...
A gasit cheia potrivita si a descuiat usita.In spate nimic.Doar un zid de caramida care parea sa fi fost acolo de cand lumea.In acea noapte nu se stie ce a atras-o din nou catre usita.A luat cheia si a descuiat-o.De aceasta data nu mai era zidul de caramida:))Fata crezu ca fusese doar un vis si se culca la loc.
A doua zi dimineata merse la vecinele ei:Domnisoara Spink si domnisoara Forcible, care i-au ghicit in frunzele de ceai.Raspunsul fu ca o paste o mare nenorocire.
"Ii dadu lui Coraline piatra gaurita"...
In urmatoarea noapte Coraline a descuiat din nou usa cea mica si a intrat in tunelul de dupa aceasta...
Ce surpriza a avut!Acolo o astepta zambind "cealalta mama" care arata exact ca mama ei doar ca ochii sai erau doi nasturi negri, mari si luciosi.
"Ochii ei erau doi nasturi mari si negri"...

'Cealalta mama ii spuse:<<Draga mea, pana pregatesc eu mancarea , nu ai vrea sa mergi la teatrul domnisoarelor Spink si Forcible?>.Coraline nu a spus nimic si a plecat catre locuinta celor doua totul parandui-se extreeem de ciudat.
"Pe scena aparura domnisoara Spink si domnisoara Forcible."...
Erau tinere, frumoase si aratau ca niste zane.Erau imbracate in costume diafane si elegante.Coraline se intoarse acasa unde fireste o astepta "cealalta mama" cu masa pregatita deja.Dupa ce o facu pe Coraline sa se simta ca acasa o intreba:"Coraline, draga mea, nu ai vrea sa ramai aici cu noi?Ai doar un singur lucru de facut...Si acestea fiind spuse lua de pe masa o cutie verde si io dadu Coralinei.'Cand ea o deschise gasi inauntru doi nasturi si ata neagra.Coraline se ingrozi:"Nu, nu o sa te las sa imi cosi nasturi pe ochi, nici gand de asa ceva!"
"Vei fi mereu in siguranta cu mine"...

Daca ar trebui sa va spun tot mi-ar lua o vesnicie.Va invit sa vizionati si voi filmul, mai ales sa cititi cartea si ne revedem curand!

2 comentarii:

  1. Am citit "Coraline" acum 3-4 ani. Mi-a placut mult. Eu am o editie mai veche a cartii de la editura Tritonic, iar coperta nu e asa interesanta ca ea cea de la Art, dar pana la urma continutul cartii conteaza, nu coperta acesteia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, nu trebuie sa judecam cartile dupa coperta.Mie mi s-a parut ceva inedit, intrucat nu am gasit in nicio alta carte ceva asemanator.Te pup:*

      Ștergere